História Futbalového klubu LOKOMOTÍVA Devínska Nová Ves

História Futbalového klubu

LOKOMOTÍVA Devínska Nová Ves

Futbalový klub v Devínskej Novej Vsi vznikol v roku 1923 pod názvom ŠK Devínska Nová Ves. O pár rokov neskôr vznikol ďalší klub v Devínskej a to s názvom Rudá hviezda. V roku 1927 zmenil ŠK Devínska Nová Ves svoj názov na Slovan Devínska Nová Ves. V roku 1929 zanikla Rudá hviezda a prestal pôsobiť aj Slovan Devínska Nová Ves. V zápätí začiatkom roka 1930 vznikol nový klub ŠK Slovan Devínska Nová Ves. Prvé futbalové ihrisko v Devínskej Novej Vsi bolo v štvrti Grba. Neskôr bolo ihrisko premiestnené za novú obecnú ľudovú školu. Súčasný štadión na Vápencovej ulici sa vybudoval svojpomocne v roku 1964. V období druhej svetovej vojny postúpila Devínska Nová Ves medzi najlepšie bratislavské a okolité kluby. V tom čase musel svoj názov prispôsobiť dobe na Športový oddiel Hlinkovej gardy Devínska Nová Ves (ŠOHG). Po vojne v roku 1945 začínali futbalisti Devínskej Novej Vsi v západoslovenskej divízii s mužstvami  NitryPezinkuTopoľčianNových ZámkovHlohovcaSlovana Bratislava „B“. V povojnových rokoch mala Devínska Nová Ves veľmi dobré dorastenecké mužstvo. V ročníku 1946/1947 hralo o titul majstra Slovenska. Až vo finále západnej skupiny podľahlo dorastu Spartaka Trnava. O úspešné účinkovanie v tomto období sa zaslúžil veľkou mierou dlhoročný predseda klubu Jozef Schrek. Od roku 1949 mal klub názov Sokol Devínska Nová Ves a s výkonnosťou futbalu v Devínskej Novej Vsi to išlo dolu vodou. Vzostup nastáva opäť po roku 1953 (už pod klubovým názvom TJ Lokomotíva Devínska Nová Ves).

Mužstvo DNV z roku 1923 (zakladatelia futbalu v DNV)

V roku 1956 Devínska Nová Ves zvíťazila v juhozápadnej skupine krajského preboru. Dorast v tom čase postúpil do dorasteneckej ligy. O popularite futbalu v Devínskej Novej Vsi svedčí aj fakt, že v ročníku 1987/88 hralo až 7 mužstiev (3 žiacke, 2 dorastenecké a 2 seniorské). Spomedzi trénerov sa o rozvoj futbalu v Devínskej Novej Vsi zaslúžili páni Ján Baláž, Ladislav HorváthMilan Moravec, Ing. Kmetz, Vojtech SkyvaKarol Borhy ml., Emil Pažický (18 x reprezentant Československa a účastník MS 1954 vo Švajčiarsku), Karol Jokl (ako 18 ročný sa stal najmladším Slovákom v československej reprezentačnej histórii, za reprezentáciu odohral 27 zápasov, bol účastníkom MS 1970 v Mexiku, člen Siene slávy slovenského futbalu), Ján TurnerMiroslav KucharičVladimír Hrivnák (víťaz Pohára víťazov pohárov UEFA z roku 1969, 13x reprezentant Česko – Slovenska, účastník MS v Mexiku v roku 1970 ) a iní. V roku 1993 sa TJ Lokomotíva premenoval na súčasný názov FC Lokomotíva Devínska Nová Ves (FCL DNV).

Mužstvo DNV z roku 1923 (zakladatelia futbalu v DNV)

 

 

Súčasnosť Futbalového klubu

LOKOMOTÍVA Devínska Nová Ves

Futbalový klub je najpočetnejšou športovou organizáciou v DNV. Medzi najznámejších futbalistov – odchovancov z Devínskej Novej Vsi patrí Juraj Tóth, ktorý pôsobil v Slovane Bratislava. V sezóne 1999/2000 obsadila FC Lokomotíva DNV 3. miesto v III. lige, čo je najlepšie umiestnenie v histórii klubu. O niekoľko rokov neskôr sa klub prepadol až do V. ligy. V roku 2009 sa zúčastnili hráči Lokomotívy Walter RischerJuraj Šašík  a Michal Polák Majstrovstiev Európy amatérov, keď trénerom mužstva bol pán Bohúň. V sezóne 2014/15 sa Lokomotíva pod vedením trénera Jozefa Baloga stala víťazom IV. bratislavskej ligy skupiny A s právom postupu do III. ligy, kde v súčasnosti mužstvo FC Lokomotíva DNV seniorov „A“ aj pôsobí (pod názvom III. TIPOS liga Bratislava).

 

 

Zo IV-tej ligy do III-tej ligy postupujúca Lokomotíva DNV (sezóna 2014/2015)

 

V Lokomotíve pôsobí aj mužstvo Seniorov „B“, ktoré po minuloročnom postupe zo VI. ligy   Seniorov S6A teraz hrá V. ligu Seniorov S5A. FC Lokomotíva DNV tiež hrá v najvyššej regionálnej súťaži so svojimi mužstvami tak predprípraviek, prípraviek ako aj žiakov a s mužstvami dorastencov (mladších „U 17“ a starších „U 19“) hrá II. ligu (II. LIGA SD U19) do ktorej postúpili po 60-tich sezónach.

Klub má množstvo partnerov, bez pomoci ktorých nie je v súčasnosti možné vytvoriť ako tak kvalitné podmienky pre futbal. Vďaka im sa nám darí napredovať rok čo rok.

 

Počasie

Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed