FUTBALOVÉ TURBULENCIE V DNV

FUTBALOVÉ TURBULENCIE V DNV

 

V rámci najnovšej série rozhovorov s vedúcimi zástupcami športových klubov v bratislavskej mestskej časti Devínskej Novej Vsi sme nedávno vyspovedali aj futbalového nadšenca a trénera mladých futbalistov FKM DNV Martina Kričku. S Martinom sme sa rozprávali o tom, aké pozitíva a úskalia skrýva v sebe práca s mládežou, načreli sme aj tému tlaku na výsledky mladých futbalistov a v neposlednom rade sme sa rozprávali o tom, kde sa ešte otvára priestor na zlepšovanie do budúcnosti.

 

Náš rozhovor otvoril Martin Krička slovami plnými motivácie a inšpirácie, ktoré si teraz dovolíme citovať v nasledujúcich riadkoch:

 

Práca s mládežou by mala byť podľa môjho názoru viac o zábave, ako len o tvrdej práci. Hlavnými aktérmi tohto filmu sú totiž deti, pričom niektoré z nich sú denne pod neustálou nadvládou rodičov, učiteľov, vychovávateľov či  trénerov. Niekto múdry raz povedal, že každý tvor na tejto planéte by mal každý deň aspoň na chvíľu zažiť trochu slobody bez akejkoľvek kontroly.  Huráá,  povie si dieťa a najradšej by vyskočilo z kože, len aby sa čo i len na okamih zbavilo nadvlády dospelákov. Áno, sloboda znamená robiť čokoľvek, platí to však len v prípade, že pritom neobmedzujeme iných ľudí. Takto to vnímam ja a takto sa to snažím vysvetľovať aj svojim deťom doma ako ich otec a na tréningu svojim zverencom ako ich tréner.

 

Staro-nové začiatky vo futbale

 

Život je neustála zmena a zmeny sa napokon nevyhýbajú ani futbalu. Jednu veľkú novinku v nedávnej minulosti zažil aj tunajší mládežnícky futbal. O týchto turbulenciách nám čo-to naznačil aj Martin Krička v našom rozhovore. Ešte počas letných mesiacov ohlásili odchod z radov futbalového klubu dvaja tréneri v mládežníckych kategóriách, ktorí si to namierili priamo do vyšších súťaží. Tento fakt následne zneistil niektorých rodičov, ktorí sa obávali, ako sa bude vyvíjať nadchádzajúca futbalová sezóna. K tomu sa podľa slov Martina pridala nespokojnosť vedenia klubu s dosiahnutými výsledkami FCL Devínska Nová Ves v mládežníckych kategóriách počnúc od prípravky až po mladších žiakov. Novozvolený šéftréner Viliam Opálek odvolal z funkcie trénera mladších žiakov Martina Kričku a predstavil koncept, v ktorom mali predprípravky a prípravky trénovať pod jeho prísnou kontrolou hráči z A mužstva FCL spoločne s asistentmi s radov dorastencov.

 

S vyššie uvedeným však vyjadrili nespokojnosť niektorí rodičia, ktorí v nadväznosti na spomínanú situáciu otvorene hovorili o prechode ich detí do iných klubov resp. na iné druhy športov. 90 % rodičov však napokon vyjadrilo podporu odvolanému trénerovi a spísali petíciu na jeho opätovné ustanovenie do funkcie. Ich žiadosti výbor FCL vyhovel. Niektorí rodičia prípravky boli však aj naďalej nespokojní s nastaveným tréningovým procesom. Po búrlivej diskusii sa stretli zástupcovia rodičov s vedením FCL DNV, kde predstavili rodičia svojho nového trénera pre prípravky.  Vedenie FCL mu však udelilo podmienku, do akého miesta sa musí so svojimi zverencami umiestniť v ligovej tabuľke starších prípraviek.

 

Nové očakávania a výzvy

 

Spomínaný dôraz na lepšie umiestnenia prípraviek a mladších žiakov spolu s ďalšími faktormi napokon priviedol vedúcich predstaviteľov k založeniu celkom nového klubu. Jeho filozofia je založená na princípe futbalu ako HRY bez akéhokoľvek nátlaku na výsledok daného zápasu. Martin Krička v tejto súvislosti zdôraznil, že dôležitý je herný prejav jednotlivca v kontexte spolupráce s ostatnými hráčmi, ako aj odbúranie zväzujúceho strachu z prípadnej chyby, ktorá vedie k nepriaznivému výsledku. Nemenej dôležité je podľa neho upevňovanie sebavedomia jednotlivých hráčov prostredníctvom možnosti vyjadrovať vlastný názor, ktorý nemusí byť vždy v súlade s názorom dospelého. Rešpekt spoluhráčov i súperov je podľa slov Martina Kričku tiež kľúčovým faktorom, ktorý v mnohom prispieva k fair play hre.

 

Našim cieľom je ponúkať deťom okrem futbalového tréningu aj doplnkové aktivity.  Počas zimného obdobia sa v telocvični napríklad venujeme základom gymnastiky a v lete sme pracovali na zlepšení v atletike. Žiaľ, nahrádzame tak množstvo premárnených hodín telocviku na základných školách, kde sa dlhé roky deti hrali iba futbal, floorbal pripadne vybíjanú. Veľkú úctu však skladáme tým učiteľom telocviku, ktorí sa na svojich hodinách všeobecnej športovej príprave naozaj venujú,“ dodáva v Martin Krička.

 

K budúcnosti futbalového klubu ešte doplnil, že je potrebné žiť v prítomnosti – tu a teraz. „Robíme veci, ako najlepšie vieme a do všetkého dávame svoje srdce i množstvo energie.“ Slovami motivácie a vďaky nešetril ani v závere nášho stretnutia. Ako ďalej uviedol, v klube sú všetci nesmierne šťastní, že deti nechodia na futbal len kvôli samotnému futbalu. Podľa jeho slov sa často stretávajú aj mimo klubu na tunajších športových ihriskách, bicyklujú, chodievajú si spoločne opekať, na letné dovolenky i zimné lyžovačky. Vedenie klubu v tejto súvislosti vyjadrilo veľkú spokojnosť s tým, že vidia svojich zverencov aj pri inej činnosti, ako len pri zábave s modernými technológiami. Vo svojom okolí je podľa Martina Kričku skutočne veľké množstvo nielen mladých ľudí, ktorí sú až príliš pohltení virtuálnym svetom plným množstva neskutočného a neosobného. V úplnom závere pre nás ešte doplnil, že každý človek by mal podľa neho vnímať svet všetkými piatimi zmyslami, ktorými nás príroda obdarila. Len tak dokáže život skutočne naplno žiť.

 

Počasie

Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed