DEVÍNSKA ŠPORTUJE

DEVÍNSKA ŠPORTUJE

 

O tom, ako sa vyvíja šport v bratislavskej mestskej časti Devínska Nova Ves, čo všetko sa na tomto poli v uplynulých rokoch spravilo a aké sú ciele i dlhodobé vízie na nasledujúce obdobia, sme sa nedávno rozprávali s Jozefom Tittelom, poslancom miestneho zastupiteľstva a členom dozornej rady spoločnosti DNV Šport.

 

Úpravy športových areálov v Devínskej Novej Vsi

 

Pán Tittel nám pri tejto príležitosti prezradil, že za náročný a úspešný projekt považuje materiálne a priestorové vybavenie športového areálu na Vápencovej ulici. V rámci tohto projektu boli materiálne vybavené tamojšie vnútorné priestory, zrekonštruované bolo aj zázemie i šatne pre športovcov a nový šat dostali aj vonkajšie tribúny. V rámci rozsiahlych úprav bolo vybudované úplne nové hokejbalové ihrisko a zásadnou rekonštrukciou prešlo aj pôvodné spodné futbalové ihrisko. Čerešničku na torte pre tunajších športovcov predstavuje novo vybudované wellness centrum, ktoré sa v súčasnosti teší veľkej popularite u viacerých športových klubov. Aj vďaka týmto opatreniam sa môže šport v mestskej časti aktívne rozvíjať. Nové reprezentatívne priestory a ihriská nám v neposlednom rade umožňujú organizáciu rôznych podujatí i väčšieho charakteru, čím pomáhajú k lepšej propagácii športu a práci s mládežou.

 

Výraznými zmenami prešiel aj školský areál na ul. Pavla Horova, kde sa podarilo vybudovať populárnu tartanovú bežeckú dráhu, ktorá si už medzičasom našla množstvo športových priaznivcov. Pri spomínanej rekonštrukcii bolo vybudované aj úplne nové futbalové ihrisko. V rámci rekonštrukčných aktivít sa nezabudlo ani športový areál pri základnej škole na ul. I. Bukovčana, ktorý tiež prešiel výraznými úpravami. Športovcov potešilo najmä nové baseballové ihrisko, futbalové mini ihrisko i upravená bežecká dráha. V areáli nechýbajú ani trávnaté plochy slúžiace na oddych a relax. Spomínané úpravy žiaľ spôsobili zánik beach volejbalového ihriska. Pre tých z nás, ktorým táto aktivita v Devínskej chýba, však máme dobrú správu. Myšlienka vybudovania volejbalového ihriska ešte stále žije. Uvažuje sa o tom, že by mohlo byť umiestnené do športového areálu s tenisovými kurtmi nad futbalovým štadiónom, kam sa hodí aj svojím účelom.

 

Počas uplynulých rokov bolo na území našej mestskej časti vybudovaných aj množstvo rôznych outdoorových aktivít, ktoré sa tešia priazni väčších i menších športových skupín i jednotlivcov. Ako ďalej uviedol pán Tittel, aj on sám považuje túto možnosť za skvelú alternatívu pre šport v peknom počasí a bude sa usilovať, aby sa outdoorové činnosti v budúcnosti ešte rozširovali.

 

Čo prinesie budúcnosť športovcom v Devínskej Novej Vsi?

 

Jednou z odpovedí na túto otázku je výzva v podobe dokončenia športového areálu pri základnej škole na ul. P. Horova, v rámci ktorého bude upravené miesto bývalého tenisového kurtu a naplánovaná je pritom aj úprava tamojšieho hokejbalového ihriska.  Medzi vzdialenejšie vízie patrí podľa slov pána Tittela kúpalisko v Devínskej Novej Vsi alebo krytá hala pre plavcov. Veľkou inšpiráciou je tiež vybudovanie multifunkčnej športovej haly, ktorá by poskytla prístrešie a domov pre rôzne druhy športov tak, ako to majú v súčasnosti napríklad v obci Malacky. Keď hovoríme o športe, nezabúdame pritom ani na najmenších obyvateľov mestskej časti, pre ktorých sa budujú stále nové ihriská a rekonštruujú sa tie staršie. V tejto súvislosti je hlavným cieľom zlepšenie podmienok vo vnútroblokových ihriskách na sídliskách i na Kolónii, kde opäť môžeme vidieť o niečo viac mladých ľudí, ako tomu bolo v nedávnej minulosti. Z uvedeného je zrejmé, že fantázii sa medze nekladú a odvážnym šťastie praje. Budeme preto veriť, že ambiciózne budovateľské plány sa postupom času premenia na skutočnosť a súčasné i prichádzajúce generácie tak budú môcť rozvíjať rôzne športové aktivity priamo v tejto malebnej bratislavskej mestskej časti.

 

Dotácie na šport v Devínskej Novej Vsi

 

Volení zástupcovia v mestskej časti si veľmi dobre uvedomujú potrebu rozvíjať túto oblasť a okrem budovania nových športovísk finančne podporujú tunajšie športové kluby. Už vytvorené kluby môžu podávať žiadosti o dotácie od mestskej časti každý rok do 15. novembra. Takéto obmedzenie sa však nevzťahuje na novo vzniknuté kluby, ktoré môžu požiadať o príspevok na činnosť kedykoľvek po svojom vzniku. Stačí len vyplniť tlačivo na stránke mestskej časti (http://www.devinskanovaves.sk/tlaciva-na-stiahnutie/formulare-pre-poskytovanie-a-zuctovanie-dotacii) a zaslať ho na Miestny úrad.

 

 

Poďakovanie

 

Pri tejto príležitosti by sa pán Tittel chcel poďakovať všetkým, vďaka ktorým bolo možné v minulosti realizovať spomínané i ďalšie zmeny a ďalšie zlepšenia, ktoré už v súčasnosti bežne využívame. Poďakovanie patrí najmä všetkým vedúcim športových klubov a trénerom za ich nadšenie, obetavosť a rozvoj športu v Devínskej Novej Vsi. Aj pán poslanec je sám veľkým priaznivcom športu, na ktorý nezanevrel ani v dospelosti. Prezradil nám, že v minulosti sám aktívne trénoval futbal v klube FCL Lokomotíva DNV a v súčasnosti sa pravidelne zúčastňuje na amatérskych hokejových zápasoch. Na záver ešte dodal, že je hrdý na to všetko, čo bolo doposiaľ urobené, avšak priestor na zlepšenie stále existuje. Podelil sa s nami aj o niekoľko obľúbených motivačných citátov, ktorý tento prístup k životu dokonale vystihujú.

 

„Nikam, kam stojí za to ísť, nejestvujú skratky“

Beverly Sills

 

„Je škoda, ak človek zostarne, bez toho aby videl krásu a silu, ktorej je jeho telo schopné.“

Socrates

 

„Sila nepochádza z fyzickej kapacity. Pochádza z nezlomnej vôle.“

Mahatma Gandhi

 

„Najväčšou vašou výzvou nie je niekto iný. Je to bolesť v nohách a vnútorný hlas, ktorí kričí, ale nemôžete ho počúvať. Práve vtedy zaberte a zistíte, že ľudská myseľ zvádza zápas medzi ľahkým a správnym.“

Neznámy autor

Počasie

Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed